Wie zijn wij?

In de eerste plaats zijn wij imkers die bijen willen houden voor de productie van schone honing en was. In de tweede plaats zijn de deelnemers aan De Duurzame Bij imkers die genoeg hebben van het bestrijden van de varroamijt met chemische middelen.

De imkers van De Duurzame Bij selecteren met behulp van koninginnenteelt varroatolerante bijenvolken. Varroatolerante bijenvolken zijn niet mijtvrij, maar de varroamijten belemmeren het bijenvolk niet in haar groei en honingproductie. Sinds 2016 selecteren we op varroatolerantie in ‘zwarte’ Apis mellifera mellifera volken.

Het bestuur van de stichting De Duurzame Bij coördineert de selectie en is verantwoordelijk voor de plaatsing van darrenvolken op het bevruchtingsstation Neeltje Jans. Vanzelfsprekend produceren de darrenvolken darren met varroatolerante eigenschappen.

Het bestuur van De Duurzame Bij telt 4 leden: dr. Marleen Boerjan (voorzitter / penningmeester), Henk Kok (secretaris), Egbert Touw (coördinator darrenvolken, KI) en Wietse Bruinsma (website, Amm stamboek). Prof. dr. Job van Praagh heeft vanaf de oprichting een belangrijke bijdrage geleverd als onderzoeker bijenteelt en wetenschappelijk begeleider van De Duurzame Bij. Hij is na een kortstondig ziekbed op 5 november 2017 rustig overleden.

De deelnemende imkers zijn actief in een van de 4 werkgroepen:

 • Koninginnenteelt.
 • Werken met kleine cellen.
 • Raatproductie (verschillende celmaten).
 • Discussiegroep varroatolerantie, niet bestrijden van bijenvolken.

Het bestuur

 • Marleen Boerjan - voorzitter/penningmeester
  voorzitter@duurzamebij.nl
 • Henk Kok - secretaris
 • Egbert Touw - bestuurslid
  Teelt en selectie van koninginnen

Meedoen?
Vul dan het formulier in.

Waarmee kunnen we u helpen?