Selectieprogramma

Ons selectieprogramma op varroatolerantie is gebaseerd op de groei van de mijtval/dag in volken die zich goed ontwikkelen en een goede honingopbrengst hebben. Hierbij wordt aangenomen dat de cumulatieve mijtval per dag de ontwikkeling van de in het volk aanwezige mijtpopulatie weergeeft. De groei van de mijtval/dag is het selectiecriterium, waarbij we dus geen informatie hoeven te hebben over de totale in het bijenvolk aanwezige mijtpopulatie.

De door imkers verzamelde gegevens over de mijtval/dag worden gebruikt voor de ontwikkeling van diverse (theoretische) modellen voor het bepalen van de groeifactor van de mijtval/dag. Voor het berekenen van de groeifactor zie Mijten tellen en het formulier om online gegevens in te voeren.

Op basis van de groeifactor worden de volken geselecteerd die in het teeltprogramma worden ingezet. Zowel van de op het bevruchtingsstation Neeltje Jans geplaatste darrenvolken als van de volken waarvan koninginnen zijn geteeld is de groeifactor bekend. Bovendien zijn ook de eigenschappen van de ouders en grootouders bekend en geregistreerd.